Het ontstaan van de clown in Frederieke (én het is bijna PASEN)!

23 Mar 2018 Door Frederieke Clownerie

Knipsel het ontstaan van de clown frederieke (en het is bijna pasen!)

Ik was een Paardenmeisje
Ik ga met jullie terug in de tijd! Terug in de tijd met Frederieke. Want vragen jullie je nou nooit af hoe mijn bedrijf ‘Frederieke Clownerie’ is ontstaan? Ik sta daar soms ook weleens van te kijken. En dan ga je graven in je herinneringen. Foto’s kijken van vroeger, van je kleutertijd van je jeugd, van je schooltijd van toen ik volwassen werd. Wat heb ik allemaal gedaan? Ik wilde vrolijk zijn, dat serieuze vond ik maar niets. Op school zeiden sommige, als ik mij in hun ogen, niet ‘volwassen’ genoeg gedroeg gekscherend: ‘Hoe oud ben jij?’ Ik was niet zo van het opmaken en ‘verkering’ ! Nee hoor ik was liever bezig met de paarden. Echt een paardenmeisje was ik. ‘Wat ga je doen Frederieke?’ ‘Paardrijden!’ En huiswerk? Duuuuuh !

Kinderen én ouderen aandacht geven
Zwarte Piet spelen dat heb ik zo vaak gedaan! Samen met een vriendinnetje gewoon aanbellen bij de mensen en naar binnen gaan. Lol maken ! Kinderen én ouderen aandacht geven. Het zorgde ook voor ontroering.
Zwarte Piet, clown… zie je de connectie? Ik was 29 toen ik zomaar in een basiscursus toneel rolde. Dat toneel was het helemaal. Spelen voor publiek. Dat applaus. Die kick! Mijn hele lijf stroomde. Dit gevoel wilde ik vast houden. Dus telkens op zoek naar nieuwe uitdagingen op dit gebied. Alles onderzoeken. Van teksttoneel, tot improvisatietoneel, van fysiektoneel tot clownerie.

Leren loslaten
Dat ik improvisatietoneel uiteindelijk het allerleukste vond werd mij al snel duidelijk. Gewoon een kleine aanwijzing krijgen, en kijken of je hiermee uit de voeten kon. Daar kwamen vaak de meest gouden momenten uit. De clownerie werd ook onderzocht. De clown is het kind in jezelf. Als clown moet je leren loslaten. Niet spelen met je hoofd, maar spelen vanuit je gevoel. Niet van te voren bedenken wat je gaat doen maar gewoon kijken wat er gebeurt. Het is geen act die je opvoert. Want een act bedenk je je van te voren. Het is altijd afwachten wat het moment je ingeeft. Net als bij een kind. Een kind bedenkt ook niet van te voren wat het gaat doen, gewoon zich zelf zijn. En loslaten.


Stage
3 maanden heb ik ‘stage’ gelopen in een verzorgingstehuis als contactclown. En toen gebeurde er iets. Want dit is niet alleen heel mooi werk maar ook heel belangrijk. Want aandacht geven op een integere manier is heel erg nodig. En het besef dat je als clown heel erg laagdrempelig bent, zorgt er voor dat je op een hele bijzondere manier contact kunt krijgen.

Voor elke leeftijd
Een clown is er voor elke leeftijd. En voor heel veel bijzondere doelgroepen. Bij de vrolijke momenten, maar ook bij verdrietige momenten zoals bijvoorbeeld bij het afscheid van een dierbare. (zie mijn blog over de rouwclown: https://www.frederiekeclownerie.nl/single-post/Een-rouwclown-biedt-steun-aan-nabestaanden). Het kan je lucht geven, ontspanning en een heel erg goed gevoel. Een gevoel dat nog heel erg lang kan blijven hangen.

Want een beetje aandacht willen we allemaal, toch..?

Voor iedereen hele fijne Paasdagen!


Vind je het leuk om op mijn blog te reageren?
Wil je mij als contactclown uitnodigen? Of heb je mij iets te vertellen of te melden? Ik hoor het graag.

Wil je maandelijks mijn blog ontvangen?
Vermeld dan je naam en je email adres onderaan mijn blog.Agenda Frederieke Clownerie:

Dinsdag 27 maart:
Frederieke Clownerie is aanwezig bij de Fancy Fair in Wolphaartsdijk. Er wordt geld opgehaald voor kinderen in Nieuw Aurora, Suriname. Tijd: 15.30 u – 17.30 u.

Woensdag 28 maart
Lentefeest bij de Kledingbibliotheek in Middelburg. Frederieke Clownerie is daar aanwezig vanaf 14.00 u tot 18.00 u.
Er is een hapje en een drankje!

Zondag 1 april: 1e paasdag
Frederieke Clownerie is aanwezig bij de Paasbrunch bij Hotel Van der Valk in Goes.
Tijden: 12.30 u – 14.00 u
17.30 u – 19.00 u

Maandag 2 april: 2e paasdag
Frederieke Clownerie is aanwezig bij de Paasbrunch bij Hotel Van der Valk in Goes.
Tijden: 12.30 u – 14.00 u

Zaterdag 14 april
Frederieke Clownerie is aanwezig bij:
Bric à Brac Rommelroute in Koudekerke. Kinderkleding & Speelgoedbeurs!
Tijden: nog nader overeen te komen

Zondag 15 april:
Frederieke Clownerie is aanwezig bij een besloten feestje bij Huys ter Schelde in Koudekerke

Dinsdag 17 april:
Lezing in de bibliotheek van Zierikzee. Onderwerp: Van Negatief ombuigen naar Positief. Gegeven door 3 onderneemsters: Frederieke Clownerie, RNV Coaching en Zorgplezier. Aanvang 20.00 u. Kaarten voor leden €5,00 voor niet leden €7,50 verkrijgbaar via www.oosterschelde.biblio-shop.nl

Vrijdag 27 april Koningsdag:
Frederieke Clownerie is aanwezig bij de Koningsfair Kamperland
Tijd: 12.00 u – 14.00 u

Wil je mijn nieuws en blog ontvangen?
Vul dan je naam en emailadres in

© Copyright 2019 Frederieke Clownerie