De steun van een rouwclown

Wist je dat een rouwclown heel veel kan betekenen bij uitvaarten?
Bij het afscheid nemen van een dierbare.

Een rouwclown is heel neutraal en geeft steun als dit nodig is.

Een rouwclown kan veel betekenen

Bij de naam ‘clown’ denk je al snel aan grapjes maken en vrolijkheid. Als ervaren contactclown. weet ik, dat je op mooie en belangrijke momenten veel kan betekenen voor mensen. Tijdens het afscheid van een dierbare of bij een uitvaart, ben ik aanwezig als een rouwclown. Geen clown die grapjes maakt, maar een clown die er is voor de nabestaanden van de overledene.

Op zulke momenten, kan ik als rouwclown, veel betekenen voor nabestaanden.
Op een afstand en heel dichtbij: Een luisterend oor, een knuffel, een kleine aanraking, een praatje of gewoon helemaal niets.

Het er ‘zijn’ wanneer dit nodig is, maar altijd op gepaste afstand.

Een rouwclown geeft extra lucht

Er heerst vaak spanning en verdriet bij een uitvaart. Door de aanwezigheid van een rouwclown kan dit wat extra lucht geven. Het kan zo maar gebeuren dat er wat wordt gelachen of dat ik (in overleg vooraf) een ballonnetje opblaas. Niets moet, alles mag. Alles gebeurt op gepaste wijze. Het aanwezig zijn, maar ook weer niet. Het gaat vooral om het ‘er zijn’!

Een rouwclown is er in gepaste aanwezigheid

Het is belangrijk dat een rouwclown aanwezig is in gepaste vorm. Vooraf heb ik contact met de nabestaanden, om precies af te stemmen op welke wijze ik er ben. Een rouwclown is gekleed, zoals de nabestaande(n) dat willen. Dit kan stoer zijn, lief of misschien gaat de voorkeur uit naar zwarte kleding. Dan wordt er zelfs gedacht aan een zwart neusje in de vorm van een hartje. Kijk maar eens goed naar de foto’s. Op de foto draag ik een zwart jurkje gecombineerd met roze. Op mijn neus draag ik een zwart hartje. Het ziet er niet eng uit, maar passend bij de situatie. Nogmaals het gebeurt precies zoals de nabestaande(n) het willen.

Wil je mijn nieuws en blog ontvangen?
Vul dan je naam en emailadres in

© Copyright 2019 Frederieke Clownerie